Petak, 28. Nov 2014.

VLADA-SRBIJE-Do-15-decembra-formiranje-Komisije-za-nestalu-decu Vlada Srbije formiraće do 15. decembra komisiju koja će se baviti pritužbama roditelja koji smatraju da su im nestala deca, saopštila je vladina Kancelarija za odnose s medijima. Komisija će biti formirana prema planu dostavljenom Komitetu ministara Saveta Evrope, a njen rad razmatran je danas na sastanku nadležnih organa Srbije koji se bave pitanjem nestale dece, održanom povodom izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava ''Zorica Jovanović protiv Srbije''. Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici udruženja roditelja, NVO "Astra", Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva spoljnih poslova i Republičkog javnog tužilaštva, bilo je reči o preduzimanju opštih mera koje je naložio taj sud, navedeno je u saopštenju. Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja predstavili su plan dostavljen Komitetu ministara Saveta Evrope i pozvali nevladine organizacije i predstavnike roditelja da daju svoje mišljenje i da se izjasne o tome da li bi bili spremni da uzmu učešća u radu Komisije. Izneto je više stavova predstavnika roditelja i predstavnika državnih organa o tome kako treba da se sprovedu opšte mere koje je naložio Evropski sud za ljudska prava. Zaključeno je da će se konsultacije o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava nastaviti u narednom periodu, navodi se u vladinom saopštenju. Foto: Wikipedia/CherryX Evropski sud za ljudska prava 26. marta 2013. godine doneo je presudu u predmetu Zorica Jovanović protiv Srbije kojom je utvrdio da je došlo do povrede prava na porodični život i obavezao Srbiju da isplati podnositeljki predstavke u roku od tri meseca 10.000 evra. (Telegraf.rs / Tanjug)

Linta-Vlada-Srbije-nema-odgovornost-za-Seseljeve-izjave Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas da je skandalozna izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića da očekuje od srpskih vlasti da osude izjave Vojislava Šešelja prema Hrvatskoj ako žele da budu deo EU i istakao da Vlada Srbije nema nikakvu odgovornost za Šešeljeve izjave.

Vlada-odobrila-pripajanje-Koridora-preduzecu-Putevi-Srbije Vlada Srbije odobrila je danas saglasnost da se preduzeće Koridori Srbije pripoji Putevima Srbije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada-Srbije-smenila-citav-Nadzorni-odbor-EPS-a Vlada Srbije danas na sednici vlade smenila ceo Nadzorni odbor EPS- a . Nadzorni odbor EPS-a čine prof. dr Aca Marković koji je vršio funkciju predsednika. Članovi Nadzornog odbora bili su Aleksandar Trifunović, Dejan Trifunović i Aleksandar Jokić. Uskoro opširinije... (Telegraf.rs)

KOALICIONA-VLADA-Isa-Mustafa-premijer-Kosova-Haradinaj-izvisio Predsednik Skupštine Kosova će biti iz redova DPK, dok će te dve stranke imati podjednak broj ministarskih mesta u vladi

Dogovorena-vlada-Kosova-Mustafa-premijer Predsednica Kosova Atifete Jahjaga objavila je sinoć na svom zvaničnom Fejsbuk profilu da su predstavnici Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa postigli dogovor o formiranju nove vlade Kosova. Oni su se sinoć sastali u kancelariji predsednice Kosova, na čiji je poziv sastanku prisustvovala i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson.

Strahe-Priznanjem-Kosova-vlada-Austrije-stitila-interes-SAD FRANKFURT – Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da je austrijska vlada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova napravila drastičnu grešku, protivnu Rezoluciji UN, štiteći očigledno američki interes. „Zaista je sramota ono što se desilo na Kosovu i Metohiji, gde je razoreno više od 150 hramova, pravoslavnih manastira, crkava pred očima medunarodne...

Strahe-Priznanjem-Kosova-Vlada-Austrije-stitila-interes-SAD Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da je austrijska vlada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova napravila drastičnu grešku, protivnu Rezoluciji UN, štiteći očigledno američki interes.

Vlada-Srbije-i-FIC-o-investicijama Savet stranih investitora predstaviće 19. novembra ovogodišnje izdanje Bele knjige u kojoj su sadržani predlozi za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji. Ovogodišnje izdanje već tradicionalne Bele knjige, biće predstavljeno u hotelu Hajat, a tom prilikom će visoki predstavnici Vlade Srbije i Saveta stranih investitora (FIC) diskutovati o pitanjima presudnim za poboljšanje poslovnog okruženja kao i konkretnim preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, navode iz FIC-a.

Koliko-je-novozaposlenih-u-javnom-sektoru-I-Vlada-Srbije-bez-odgovora- Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do 2016. godine usvojena je pre skoro godinu dana, a javnost je i dalje uskraćena za podatke o tome koliko je ljudi, uprkos tome, zaposleno u državnoj upravi. Nakon više meseci čekanja odgovora o broju novozaposlenih u javnom sektoru od Ministarstva finansija, list Danas je pre 20 dana zatražio iste podatke i od Vlade Srbije, koja takođe ćuti o tome koliko je bilo izuzetaka od te zabrane.

Vulin-Vlada-Srbije-ne-zna-kada-ce-se-Seselj-vratiti Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da Vlada Srbije ne zna kada će se predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj tačno vratiti u Srbiju i da Haški tribunal o tome obaveštava u trenutku kada zatvorenik napusti Holandiju.

Vlada-Srbije-usvojila-cene-ski-karata Vlada Srbije usvojila je cenovnik karata Skijališta Srbije za zimsku i letnju sezonu, saopštilo je danas to javno preduzeće.

DS-Vlada-Srbije-uvodi-prinudni-rad Vladimir Todorić, član Predsedništva DS-a, podneo je danas Ustavnom sudu Srbije inicijativu Demokratske stranke o oceni ustavnosti Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći.

DS-Vlada-Srbije-uvodi-prinudni-rad Vladimir Todorić, član Predsedništva DS-a, podneo je danas Ustavnom sudu Srbije inicijativu Demokratske stranke o oceni ustavnosti Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći.

Vlada-Srbije-Uslovna-garancija-za-Seselja Haški tribunal je zatražio od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja. Srbija spremna da garantuje za Šešelja ukoliko se on obaveže da će poštovati zahteve Tribunala, kaže Rasim Ljajić.

Vlada-Srbije-daje-garancije-za-Seselja-ako-on-prihvati-uslove Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće tribunala. Ljajić, navodi se u saopštenju tog tela, ističe da Šešelj treba da se izajasni da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao. Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Haški tribunal zatražio je danas od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja. U odgovoru na pismo predsedavajućeg Pretresnog veća na suđenju Šešelju Žan Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu, Ljajić je napisao da stav vlade o puštanju Šešelja nije promenio od kada je tribunal prvi put to zatražio 1. jula ove godine. Foto: Milena Đorđević Kako se navodi u saopštenju, Ljajić je istakao da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao. (Telegraf.rs / Tanjug)

DSS-Vlada-Srbije-mora-da-se-zauzme-za-Seselja Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić ocenila je danas da je Vlada Srbije dužna da se "energično angažuje" na zaštiti prava haškog optuženika Vojislava Šešelja koji je u pritvoru 12 godina.

PASIC-I-DALJE-VLADA-SRBIJOM-Direktni-potomak-slavnog-politicara-sedi-u-Vladi-Srbije Slavni srpski političar i vođa radikala Nikola Pašić i u ovoj vlasti ima svog predstavnika u vidu njegovog direktnog potomka - direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića! - Devojačko prezime moje mame je Pašić. U direktnom sam srodstvu s Nikolom Pašićem, ali ponosan sam i na to što je moj deda Najdan Pašić osnivač Fakulteta političkih nauka i NIN-a - kaže Marko. Foto: arhivska fotografija Na ovaj način, nekadašnji savetnik predsednika Srbije svrstao se u red naših istaknutih političara čiji su preci bili slavne ličnosti i političari, a o kojima je Telegraf.rs već pisao. - Moja baka po majci je bila Jevrejka i osim srpskog, govorila je i jidiš. Imao sam sreću da tri godine živim u Izraelu, kod njenog brata, koji je tamo izbegao četrdesetih godina prošlog veka i postao jedan od osnivača države. Foto: Tanjug/Boki Direktor kancelarije za KiM ipak ne krije da u politici nije najviše naučio od svog dede, već od Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koje smatra dvojicom najiiskusnijih političara na srpskoj sceni. Kako je rekao za "Naše novine", ponosan je što je u vreme dok je bio savetnik predsednika Srbije imao priliku da upozna vodeće ličnosti svetske politike i stekne uvid u međunarodne odnose. (Telegraf.rs)

Verheijen-Vlada-Srbije-spremna-za-dolazak-MMF Srbija je dobro pripremljena za dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i očekuje se da će postići dogovor o aranžmanu, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen. 

Vlada-dala-zeleno-svetlo-za-Aerodrome-Srbije Vlada Srbije je danas dala "zeleno svetlo" da se započne sa aktivnostima za osnivanja privrednog društva "Aerodromi Srbije" a na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture .