Petak, 1. Aug 2014.

Vlada-raspustila-Skupstinu-opstine-Majdanpek Beograd - Vlada Srbije raspustila je Skupštinu opštine Majdanpek i obrazovala Privremeni organ za obavljanje tekućih i neodložnih poslova iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa opštine do konstituisanja novih nakon održanih izbora, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

O-Vojsci-Kosova-da-se-izjasne-NATO-i-Vlada-Srbije Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je danas da su srpski poslanici u kosovskoj skupštini protiv izglasavanja amandmana o formiranju Oružanih snaga Kosova i da o ovom pitanju treba čuti zvaničan stav NATO i Vlade Srbije.

O-Vojsci-Kosova-da-se-izjasne-NATO-i-Vlada-Srbije Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je danas da su srpski poslanici u kosovskoj skupštini protiv izglasavanja amandmana o formiranju Oružanih snaga Kosova i da o ovom pitanju treba čuti zvaničan stav NATO i Vlade Srbije.

VLADA-SRBIJE-Cena-hleba-sava-ostaje-46-dinara Odluka će važiti do 31. januara naredne godine i doneta je s ciljem da se spreče poremećaji na tržištu, obezbedi maksimalno snabdevanje svih potrošača i zaštite niže socijalne kategorije građana

VLADA-SRBIJE-Evo-7-javnih-preduzeca-ciji-direktori-su-danas-smenjeni Vlada zaseda u zgradi nekadašnje Banovine, a sada zgradi Univerziteta u Nišu, gde se, u vreme kada je Niš bio ratna prestonica Srbije, od 1914. do 1915. godine, nalazila vlada

Ovo-su-direktori-koje-ce-Vlada-Srbije-danas-smeniti Tokom obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata i agresije Austrougarske na Srbiju, kabinet Aleksandra Vučića započeće danas u Nišu agresivnu i veliku čistku u javnim preduzećima, prenose Novosti. Kako Novosti saznaju, Vlada će smeniti devet direktora i to: Milana Živanovića iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Dragoljuba Simonovića iz "Železnica Srbije", Velimira Radosavljevića iz "Aerodroma Nikola Tesla", Kostadina Popovića iz Diposa, Marka Ćulibrka iz "Dunav osiguranja", Igora Braunovića iz "Srbijašuma" i Branimira Božovića iz "Državne lutrije Srbije". Foto: Marko Todorović Praktično, prestaje funkcija i Dmitru Đuroviću iz "Koridora Srbije" i Zoranu Drobnjaku iz "Puteva Srbije" pošto se te dve kompanije spajaju u jednu i dobiće novog čelnika posle konkursa. Najavljene su smene još oko 300 menadžera u sistemu Elektroprivrede Srbije. Tako bi, na prigodnoj sednici ministarskog tima koja će biti održana u Nišu, gde je uoči Prvog svetskog rata zasedala i tadašnja vlada Nikole Pašića, trebalo da zvanično krene i proces departizacije i profesionalizacije javnih preduzeća. Foto:Tanjug/Danilo Peternek U kabinetu premijera Srbije "Novosti" su dobile informaciju da se sa tim imenima spisak ne zaključuje. Takođe, naši izvori iz Nemanjine 11 tvrde da će svi direktori u javnim preduzećima ubuduće biti birani putem objektivnih i nepristrasnih javnih konkursa, a ne podelom kolača između stranaka na vlasti. Praktično, početak depolitizacije kompanija koje su pod okriljem države predstavljaće i radni deo zasedanja vlade koji će imati i svoj svečarski i jubilarni karakter. U svakom slučaju, stekli su se svi politički uslovi da se doslovno primeni zakon iz 2012. koji predviđa da se čelnici kompanija koje su pod kišobranom države, biraju na konkursu. Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović - Mnogi će reći, šta su do sada čekali. Moj rezon je drugačiji. Ja kažem da nikad nije kasno da se povuče pozitivan potez, a depolitizacija javnih preduzeća je pomak u pravom smeru - kaže za „Novosti“ ekonomista Goran Nikolić. Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije“ ukazuje za "Novosti" da i budući konkursi ne smeju biti pod partijskom kontrolom: - Mora se stvoriti percepcija da su konkursi nepristrasni, kako bi se na njih javili najbolji. Ne sme više da postoji utisak da na njima pobeđuju ljudi koji imaju stranačku zaleđinu. Foto: Tanjug / Zoran Žestić Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže za "Novosti" da će Srbija ubuduće imati stručne i iskusne ljude na čelima javnih preduzeća. DIREKTORI KOJI ĆE BITI SMENJENI: DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA - Milan Živanović ŽELEZNICE SRBIJE - Dragoljub Simonović AERODROM NIKOLA TESLA - Velimir Radosavljević DIPOS - Kostadin Popović DUNAV OSIGURANjE - Marko Ćulibrk SRBIJAŠUME - Igor Braunović DRŽAVNA LUTRIJA SRBIJE - Branimir Božović KORIDORI SRBIJE - Dmitar Đurović PUTEVI SRBIJE - Zoran Drobnjak (Telegraf.rs)

VLADA-SRBIJE-Usvojen-izvestaj-o-poplavama Na konferenciji u Briselu biće prikupljana sredstva za saniranje posledica poplava

PRAVA-KOALICIJA-Gde-je-Vlada-Srbije-dala-stan-svom-cinovniku-–-Madjaru Ukoliko bi bilo kojeg Mađara pitali gde bi voleo da živi u Beogradu, verovatno bi odgovorio da je to Budimska ulica koja nosi ime po Budimu, zapadnom delu prestonice Mađarske - Budimpešte, prenose Novosti. Baš ovo desilo se državnom sekretaru u Ministarstvu poljoprivrede Atili Juhasu iz SVM, koji živi u Novoj Crnji. Kada se pravila raspodela državnih stanova za funkcionere iz unutrašnjosti, njemu je pripao baš prostor u Budimskoj. I sam je u šali rekao da je ovo dobra odluka. Iako ministarka Snežana Bogosavljević-Bošković nije imala veze sa izborom stana za svog saradnika, u kabinetu su se našalili da se u Vladi vodi računa o koalicionim partnerima. (Telegraf.rs)

VLADA-SRBIJE-Dacemo-garancije-za-Seselja-ako-bude-postovao-uslove-koje-mu-odredi-tribunal Povodom odluke Sudskog veća Međunarodnog tribunala za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije, kojom se od Vlade Srbije traže garancije za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja, Vlada Republike Srbije odlučila je na večerašnjoj sednici da Sudsko veće obavesti o sledećem: " Vlada Republike Srbije, shodno članu 36. Zakona o saradnji Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, davala je garancije za sve državljane Republike Srbije optužene pred MKTJ koji su se zahtevom obratili i tražili da Republika Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća MKTJ. Foto: Profimedia U dosadašnjoj praksi Vlada Republike Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Republike Srbije optuženih pred MKTJ. Vlada Republike Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja Međunarodnom tribunalu za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće MKTJ“, navodi se u saoštenju Vlade Srbije. (Telegraf.rs)

Vlada-Bajkovic-selektor-zenske-vaterpolo-reprezentacije-Srbije Na predlog Stručnog saveta , Upravni odbor Vaterpolo saveza Srbije je za selektora ženske reprezentacije imenovao Vladu Bajkovića.

Zajednicka-sednica-vlada-Srbije-i-Madjarske Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se danas u Palati Srbije u Beogradu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Orban-oci-u-oci-s-Vucicem-i-Nikolicem-Zajednicka-sednica-Vlada-Srbije-i-Madjarske Premijer Mađarske Viktor Orban doputovaće u posetu Beogradu, tokom koje će se sastati s predsednikom i premijerom Srbije, a predviđena je i zajednička sednica dve vlade, koje će potpisati više sporazuma. Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se u Palati Srbije u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiće Orbana u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu. Pre zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, predviđen je susret tet-a-tet premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, koji će nakon zajedničke sednice, dati izjave za medije. Foto: Tanjug/Sava Radovanović Pored toga, predviđeni su sastanci šefova diplomatije Ivice Dačića i Tibora Navračiča, zatim ministara unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, kao i sastanak ministara odbrane Bratislava Gašića i Čabe Hendea. Sastanke će još imati ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak, zatim srpska ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković i državni sekretar mađarskog ministarstva poljoprivrede Ištvan Nađ, kao i ministar kulture Ivan Tasovac i državna sekretarka za kulturnu diplomatiju mađarskog Ministarstva za spoljne poslove i trgovinu Monika Balatoni. Foto: Milena Đorđević Posle sednice, predviđeno je da ministri Mihajlović i Šestak potpišu Sporazum dve vlade o drumskom prevozu putnika i stvari. Bogosavljević-Bošković i Nađ potpisaće Sporazum dve vlade o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, dok će ministri Stefanović i Pinter potpisati Protokol dva ministarstva unutrašnjih poslova o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policija. (Telegraf.rs / Tanjug)

Danas-zajednicka-sednica-vlada-Srbije-i-Madjarske Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se danas u Palati Srbije u Beogradu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Pre zajedničke sednice, predviđen je susret tet-a-tet premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Danas-zajednicka-sednica-vlada-Srbije-i-Madjarske Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se danas u Palati Srbije u Beogradu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Pre zajedničke sednice, predviđen je susret tet-a-tet premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Sednica-vlada-Srbije-i-Madjarske Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se sutra u Palati Srbije u Beogradu. Pre zajedničke sednice, predviđen je susret premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana. Pored toga, predviđeni su sastanci šefova diplomatija Ivice Dačića i Tibora Navračiča, zatim ministara unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, kao i sastanak ministara odbrane Bratislava Gašića i Čabe Hendea.

Sutra-zajednicka-sednica-vlada-Srbije-i-Madjarske Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Mađarske održaće se sutra u Palati Srbije u Beogradu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada-Srbije-Usvojen-Predlog-izmena-zakona-o-BIA Predložene izmene se odnose na nekoliko odredbi ovog zakona koje, po oceni Ustavnog suda, nisu bile u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije

Vlada-Srbije-usvojila-Predlog-izmena-Zakona-o-BIA Beograd - Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno - informativnoj agenciji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Zajednicka-sednica-Vlada-Srbije-i-Madjarske-1-jula-u-Beogradu Vlade Srbije i Mađarske održaće zajedničku sednicu 1. jula u Beogradu, izjavio je danas predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor. On je rekao da će na zajedničkoj sednici na dnevnom redu biti pitanja kojima se SVM bavi već dugo i da će sednicom će biti otvoreni prostori za njihovu realizaciju. - Smatram veoma važnim što se, nakon izbora i formiranja dveju vlada, prvi ovakav gest događa baš između ove dve države. Smatram važnim da je premijer Mađarske Viktor Orban podržao da do toga dođe pre godišnjih odmora - rekao je Pastor za televiziju Panon, a prenosi portal Vojvodina danas. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap On je kazao da su pripreme za zajedničku sednicu dveju vlada već u toku i naveo da će iz Budimpešte u Beograd doći više od polovine članova Vlade Mađarske. Dodao je da će i većina članova Vlade Srbije takođe biti prisutna na toj sednici. (Telegraf.rs / Tanjug)

Vlada-Srbije-usvojila-Predlog-izmena-Zakona-o-BIA Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno - informativnoj agenciji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Predložene izmene se, kako je navedeno, odnose na nekoliko odredbi ovog zakona koje, po oceni Ustavnog suda, nisu bile u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. Foto: Milena Đorđević Vlada je dala zeleno svetlo za zaključivanje Međunarodnog sporazuma o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije "Horizont 2020" - okvirnom programu za istraživanje i inovacije od 2014. do 2020. godine". Učešće u ovom programu, kako se očekuje, unaprediće istraživačku delatnost i poboljšati uslove za bavljenje naučnim radom u Srbiji, navodi se u saopštenju. (Telegraf.rs / Tanjug)