Nedelja, 20. Apr 2014.
Desetine-hiljade-vernika-na-ceremoniji-Svetog-ognja Desetine hiljade vernika na ceremoniji Svetog ognja... Desetine hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika prisustvovalo je danas u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu ceremoniji Svetog ognja, pred sustrašnji Uskrs.
Jahjaga-posetila-Decane-i-cestitala-Uskrs Jahjaga posetila Dečane i čestitala Uskrs... Kosovska presednica Atifete Jahjaga posetila je danas manastir Dečane gde ju je primio Iguman Sava Janjić. Jahjaga je čestitala Uskrs svim pravoslavnim vernicima, prenosi koha.net. (Telegraf.rs / Tanjug)
Toplica-poplavila-prokupacko-naselje-Draganja-gradsko-groblje-i-terene Toplica poplavila prokupačko naselje Draganja, gradsko groblje i terene... Poplavni talas reke Toplice večeras je stigao do Prokuplja u kome je ugrozio naselje Draganja gde je pod vodom desetak kuća, poplavljeno gradsko groblje, teniski tereni i bazen u ovom mestu.
IZLILO-SE-VISE-REKA-Pola-Srbije-pod-vodom IZLILO SE VIŠE REKA: Pola Srbije pod vodom!... Iako su tokom godina meštani ulagali u regulaciju korita kritičnih reka, nekoliko kišovitih dana i topljenje snega uslovilo je bujanje Tulovske reke, Jelašničke reke, Jablanice i Veternice, a iz korita se izlila i Tulovska reka u Jablaničkom okrugu

Sindikati-odbacili-plan-za-aerodrom Četiri reprezentativna sindikata Aerodroma Nikola Tesla odlučila su da odbace plan Vlade Srbije. Taj plan, kako navode, predviđa da kompanija Etihad u budućnosti ima monopol nad vazdušnim saobraćajem, kao i nad Aerodromom Nikola Tesla, navodi se u danas objavljenom zajedničkom saopštenju.

Sindikati-imaju-plan-za-Zelezaru Nezavisni sindikat metalaca Srbije poslao je nadležnima nacrt akcionog plana za opstanak i razvoj Železare Smederevo. Kako se navodi u saopštenju, tom investicijom bi se zaokružio proizvodni asortiman fabrike i omogućilo da Železara Smederevo proizvodi čelik za projekte Beograd na vodi i gasovod Južni tok, čija realizacije se očekuje u Srbiji.

Radnik-izrabljen-gde-su-sindikati Sindikati moraju što pre da se ujedine u ovom sudbonosnom trenutku za organizovanje radničke klase, jer će u protivnom odumreti. Objedinjavanje i ukrupnjavanje postojećih sindikata je i osnovna tema predstavljene knjige "Sundikati danas - šta i kako dalje", koja je nastala na osnovu rasprave sa okruglog stola, posle koga je, kako je konstatovano, napravljen izvestan pomak, ali se zatim zastalo.

Sindikati-ce-odumreti-ako-se-ne-ujedine Beograd - Sindikati moraju što pre da se ujedine u ovom sudbonosnom trenutku za organizovanje radničke klase, jer će u protivnom odumreti, poruka je sa današnje Skupštine Sidnikata penzionera Srbije.

Udruzeni-sindikati-Srbije-Sloga-protiv-agresivnih-resenja Udruženi sindikati Srbije "Sloga" nisu protiv sprovođenja reformi, ali najava mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića da će voditi politiku agresivnog jačanja privatnog sektora na uštrb štednja u javnom, za Udružene sindikate Srbije "Sloga" je neprihvatljiva, saopštioje danas ovaj sindikat.

Ekonomisti-i-sindikati-razlicito-o-buducim-ekonomskim-merama Iz najave plana ekonomskih mera nove Vlade Srbije može se videti da će buduća Vlada biti spremna da obezbedi snažne podsticaje za zapošljavanje, izjavio je danas Tanjugu ekonomista Goran Nikolić. Udruženi sindikati Srbije (USS) "Sloga" ocenili su danas da je neprihvatljiva najava Aleksandra Vučića da će, kao budući premijer, voditi politiku agresivnog jačanja privatnog sektora radi štednje u javnom.

Ekonomisti-i-sindikati-razlicito-o-buducim-ekonomskim-merama Iz najave plana ekonomskih mera nove Vlade Srbije može se videti da će buduća Vlada biti spremna da obezbedi snažne podsticaje za zapošljavanje, izjavio je danas Tanjugu ekonomista Goran Nikolić. Udruženi sindikati Srbije (USS) "Sloga" ocenili su danas da je neprihvatljiva najava Aleksandra Vučića da će, kao budući premijer, voditi politiku agresivnog jačanja privatnog sektora radi štednje u javnom.

Sindikati-protiv-Vucicevih-najava Neprihvatljiva je najava predsednika SNS Aleksandra Vučića da će voditi politiku agresivnog jačanja privatnog sektora radi štednje u javnom, poručuju sindikati. Vučićeva današnja najava "pokazuje da nova vlada Srbije neće sprovoditi sistem poput Austrije i Nemačke, već isključivo agresivnu tačerovsku anglosaksonsku socijalnu politiku u kojoj će briga za profit biti jedini parametar", saopštili su Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

Da-li-je-situacija-u-GSP-zabrinjavajuca-Sindikati-razlicito-o-stanju-vozila Saobraćajni sindikat GSP saopštio je danas da je situacija u ovom preduzeću zabrinjavajuća pošto nema dovoljno solo vozila, međutim u sindikatu “Nezavisnost” ističu da stanje nije toliko alarmantno.

Sindikati-traze-da-rad-na-odredjeno-vreme-traje-dve-godine Na današnjem sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa čime se ne slažu poslodavci, izjavio je potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović. Mihajlović je Tanjugu rekao da postoji saglasnost da se rad na određeno vreme pomeri sa godinu na dve godine, a da sindikati insistiraju da treba da postoji mehanizam zaštite, odnosno da radnici ne budu zloupotrebljeni. Takođe, ako radnik radi dve godine na određeno mora se zakonom predvideti da je poslodavac dužan da mu nakon tog perioda produži ugovor, ali na neodređeno, a ako ga otpusti da na njegovo mesto ne prima novog radnika, dodao je on. Što se tiče otpremnina, Mihajlović je rekao da se sindikati slažu sa time da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate. Foto: Tanjug/Filip Krainčanić - Sada smo bliži dogovoru u vezi toga - rekao je Mihajlović. Kako je dodao, danas je bilo reči i o minimalnoj ceni rada, koja bi, kako sindikati smatraju, trebalo da se utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe. Sa time se, kako je naveo, ne slažu predstavnici Ministarstva finansija. Cena rada po satu u Srbiji sada iznosi 115 dinara, odnosno oko 20.000 dinara na mesečnom nivou. Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Nastavićemo razgovore idućeg četvrtka, a očekujemo da će se će po formiranju nove vlade konkretnije i preciznije razmatrati i postići dogovor oko spornih odredbi, naveo je Mihajlović. Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna. (Telegraf.rs / Tanjug)

Sindikati-GSP-otkazali-protest Zaposleni u gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd otkazali su protestnu šetnju za veću bezbednost vozača GSP-a, koja je bila zakazana za 28. mart. Odluka o održavanju protesta zamrznuta je do konstituisanja nove gradske vlasti, navodi se u saopštenju Saobraćajnog sindikata, Sindikata vozača, Sindikata "Evrovozač", "Solidarnosti", Sindikalne organizacije saobraćaja i Unije slobodnih sindikata Srbije.

Sindikati-Minimalac-vezati-za-potrosacku-korpu Radna grupa za izradu zakona o radu koju čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, na današnjem sastanku ponovo je raspravljala o minimalnoj zaradi, gde su sindikati predlagali da minimalac ne sme ići ispod 70 odsto prosečne potrošačke korpe.

Sindikati-Minimalac-vezati-za-potrosacku-korpu Radna grupa za izradu zakona o radu koju čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, na današnjem sastanku ponovo je raspravljala o minimalnoj zaradi, gde su sindikati predlagali da minimalac ne sme ići ispod 70 odsto prosečne potrošačke korpe.

Sindikati-Sramna-je-vasa-odluka Udruženi sindikat Srbije "Sloga" ocenio je da je sramna odluka Vlade Srbije da minimalna zarada ostane nepromenjena - 115 dinara po radnom času. "Vlada koja nije u stanju da donese krupne odluke u korist većine osiromašenih građana, ne zaslužuje da sebe naziva socijalno odgovornom, niti da se njeni članovi tako predstavljaju", navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikati-popustaju-kod-isplata-otpremnina Reprezentativni sindikati će pristati da se otpremnine isplaćuju samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca, izjavio je danas potpredsednik Saveza samostalnih sindikata (SSSS) Zoran Mihajlović.

Sindikati-Osteceni-radnici-Telekoma-i-Poste Sadašnji i bivši radnici "Telekoma Srbije" i "Pošta Srbije" oštećeni su u isplati dividendi "Telekoma" jer im se radni staž, po osnovu kojeg su podeljene besplatne akcije, računa do 31. maja 2008. godine, saopštili su sindikati ta dva preduzeća.

Sindikati-popustaju-kod-isplata-otpremnina Samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca reprezentativni sindikati će pristati da se isplaćuju otpremnine, izjavio je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović. Predstavnici dva reprezentativna sindikata na sutrašnjem sastanku Radne grupe izneće predlog konačnog teksta, rekao je Mihajlović.

Sindikati-traze-da-cena-radnog-sata-bude-130-dinara To znači da bi minimalna zarada u Srbiji bila povećana na oko 22.300 dinara mesečno, odnosno za dve hiljade i nešto dinara

Sindikati-traze-da-radni-sat-bude-minimalno-130-dinara Reprezentativni sindikati traže da minimalna zarada po radnom satu bude povećana sa 115 dinara na 130 dinara, izjavio je danas potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović.

Sindikati-zapretili-rusenjem-vlasti Protest pripadnika pet sindikalnih centrala u Hrvatskoj na Markovom trgu završen je porukom da Zakon o radu ne sme biti usvojen i najavom da će peticijom tražiti rušenje vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima.