Utorak, 21. Oct 2014.

Kako-je-Beograd-zbog-Putina-na-jedan-dan-postao-NUKLEARNI-GRAD Beograd je, ukoliko je verovati pričama, na jedan dan postao „nuklearni grad“.

Beograd-devojka-u-karantinu-zbog-sedativa-ne-ebole Devojka iz aviona sa leta Priština-Dizeldorf nema ebolu. Zadržana je u karantinu zbog zdravstvenih smetnji koje nisu prouzrokovane zaraznom bolešću, potvrđeno za RTS.

NISTA-BEZ-TENKOVA-Zbog-njih-je-citav-Beograd-a-i-Putin-drhtao-FOTO Vojna parada "Korak pobednika" ne bi bila to što jeste, da beogradskim ulicama nisu paradirali tenkovi, a dok su prolazili čitav kompleks oko Ušća ispred Palate Srbije je podrhtavao! Vojska Srbije je na vojnoj paradi u čast oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu predstavila i svoju tenkovsku jedinicu, a na desetine tenkova prodefilovalo je ispred Palate Srbije, dok se tlo pod njima treslo, a od buke se nisu čule ni svoje misli. Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Ovo paradiranje tenkova izazvalo je najviše reakcija i oduševljenja građana Beograda, ali i samih zvanica, pa čak i predsednika Rusije Vladimira Putina. (D. Z.)

BEOGRAD-POD-OPSADOM-ZBOG-PRAJDA-Centar-grada-blokiran-policija-i-borbena-vozila-na-ulicama-FOTO U ponoć je isteko zakonski rok od 12 časova, koliko unapred policija mora da saopšti organizatoru skupa da je on otkazan. Iako ne postoji zvanična odluka Biroa, organizatori kažu da će Prajda biti, centar grada je pun policajaca i potpuno je blokiran, a kod Trga Slavija i na drugim mestima, kako javljaju reporteri Telegrafa s lica mesta, viđena su i oklopna vozila! Deo oko Skupštine grada i Narodne skupštine, gde treba da se završi šetnja, blokiran je za pešake ali i automobile. Od rano jutros na platou ispred skupštine se okuplja veliki broj policijski snaga. Veliki broj policajaca je i na Trgu republike. Foto: Tanjug/Srđan Ilić Biro za koordinaciju službi bezbednosti sinoć je zasedao više od četiri sata, ali nije saopštio zvaničnu odluku o održavanju Prajda. Kako javlja reporter Telegrafa, na ulici su jake policijske snage, koje legitimišu sve osobe koje su im "sumnjive", a specijalne jedinice MUP-a patroliraju centrom grada, oko rute kojom bi trebalo da se kreće Parada ponosa. Foto: Tanjug/Srđan Ilić Organizatori Parada ponosa su najavili okupljanje u 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle će povorka krenuti u 12:00 Ulicom Kneza Miloša do Doma Narodne Skupštine Srbije i do Skupštine Grad Beograda gde će se završiti. Foto: Tanjug/Srđan Ilić Podsetimo sinoć je održan protest protiv Parade ponosa u centru Beograda. (Telegraf.rs)

BEOGRAD-Troje-uhapseno-zbog-iznude-i-otmice V. J. (46), N. M. (36) i A.G. (44) se terete da su žrtvu oteli, a zatim prislili da im preda novac

Biciklisti-negoduju-zbog-ocene-saobracajaca-Beograd-jeste-biciklisticki-grad Biciklistička udruženja negodovala su danas zbog izjave načelnika beogradske saobraćajne policije Dragana Bogosavca, koji je rekao da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad" i da "biciklizam u glavnom gradu nije razvijen kao sport".

BEOGRAD-Prijave-zbog-tuce-ispred-kluba-Molokini Sumnja se da su S.Ć. (18), I.P. (20) i M.Č. (19) u grupnoj tuči jednom maloletniku naneli teške telesne povrede i više lakiših nožem

BEOGRAD-Trojica-uhapsena-zbog-prodaje-heroina Pretresom stana koji je iznajmljivao osumnjičeni Đ.S. na podu u kupatilu pronašla više praznih kesica, zatim 277,10 grama heroina u WC šolji i dva kilograma parcetamola u susednom dvorištu

Cesi-ukidaju-voz-Prag-–-Beograd-zbog-naseg-poslovicnog-kasnjenja Železnička veza između Praga i Beča od decembra će biti pola sata brža, vratiće se direktni vozovi za Varšavu, a zbog čestih kašnjenja ukinuće se direktna veza sa Beogradom, predložile su Češke železnice. Direktni voz Juro siti (EuroCity) Avala do Beograda bio bi ukinut, a zamenio bi ga Čardaš koji bi išao samo do Budimpešte. - Voz Avala često kasni zbog kontrola na spoljašnjoj granici Šengengskog prostora, a ta kašnjenja su se prenosila i na teritoriju Češke. U proteklom periodu to je bila najmanje pouzdana veza u Češkoj - objasnio je portparol Čeških železnica Petr Štahlavski. Na primer, u poslednjih mesec dana, prema podacima servera babitron.ic.cz, voz Avala je u proseku kasnio u dolasku u Češku više od 30 minuta. (Telegraf.rs / Tanjug)

Zbog-izlaganja-makete-Beograd-na-vodi-u-petak-izmena-rezima-saobracaja-u-Karadjordjevoj-ulici Tokom otvaranja renovirane zgrade Beogradske zadruge u kojoj će biti izložena maketa „Beograd na vodi” u petak, 27. juna, od 11 do 14 časova i od 17 do 20 časova važiće izmenjen režim saobraćaja u Karađorđevoj ulici.

Jankovic-Beograd-na-vodi-znacajan-i-zbog-obaloutvrda-na-Savi-i-Dunavu Projekat "Beograd na vodi" znači početak pravljenja obaloutvrda ne samo na Savi, nego i njihov završetak na Dunavu, kaže predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.

Deca-ljudskosti-Klinci-koji-su-podigli-Beograd-na-noge-zbog-bolesnog-druga Borislav Pekić jednom lepo napisa "Sačuvajmo veru, jer bez nje nema života, ali ne odbacimo ni sumnju, jer bez nje nema napretka. Ne sumnjajmo pri tome samo u ono što misle i čine drugi, jer to je lako. Pokušajmo, bar ponekad, da posumnjamo u ono što sami mislimo i činimo, jer to je teže ali zrelije plodove donosi”. Mi smo do skora mislili da smo dobri takvi kakvi smo, da je normalno gledati samo sebe a ne drugi i da je to dovoljno za preživljavanje, što i jeste, samo... gde je tu život? Naš, naravno, ali - gde su tu životi drugih? Klinci koji sada sede u klupama u kojima je sedeo i Pekić posumnjali su da je normalno gledati samo sopstvene interese i uradili nešto divno.

Beograd-i-ŠSabac-bez-krivicnih-dela-tokom-krize-zbog-poplava Premijer Alerksandar Vučić saopštio je danas da u Beogradu i Šapcu tokom krize zbog poplava nije bilo krivičnih dela.

Cistoca-Beograd-pred-katastrofom-zbog-blokade-deponije Radnici "Gradske čistoće"” vanrednim radom tokom noći uspeli su da isprazne oko polovine kontejnera u gradu, ali direktor tog preduzeća Siniša Lazarević upozorava da ako se nastavi blokada deponije u Vinči, Beograd može da se suoči sa katastrofom.

Luka-Beograd-Nemamo-poreske-dugove Luka Beograd saopštila je večeras da to preduzeće nema poreskih dugova iz tekućeg poslovanja, i da ne može biti govora o bilo kakvoj poreskoj utaji ili evaziji.

Albanski-ambasador-u-Pristini-Rama-dobro-postupio-sto-ide-u-Beograd Albanski ambasador u Prištini Cemajl Mindžozi ocenio je da je premijer Albanije Edi Rama dobro postupio što nije odustao od posete Beogradu, jer bi takva odluka bila suprotna regionalnoj saradnji.

Ovako-su-Crvena-armija-i-NOVJ-trijumfalno-usli-u-Beograd-VIDEO Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti pripadnicima Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana. Oslobođenjem Beograda okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije. (Telegraf.rs)

I-Luka-Beograd-demantuje-Poresku Akcionarsko društvo "Luka Beograd" demantovalo je izveštaj Poreske uprave po kome pripada grupi najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Predavaci-iz-svetskih-kompanija-stizu-u-Beograd U Beogradu se 9. novembra organizuje besplatan događaj za sve kreativne i talentovane kreativce na početku karijere, koji žele da unaprede svoj talenat i svoj portfolio.

Bez-panike-ali-ceo-Beograd-moze-da-potone-FOTO Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra, koja je naglo počela da tone, nije jedinstven slučaj u gradu. Potencijalno je ugrožen ceo Beograd, osim Tašmajdana i okoline, jer su zgrade podizane na lesnoj (sedimentna, lako porozna, laporovita ili glinovita stena) i peskovitoj podlozi. Građevine mogu godinama da stoje stabilno, ali opasnost dolazi od vode, odnosno dotrajalih kanalizacionih i vodovodnih cevi, koje mogu da procure i „miniraju“ zgradu. - Zgrada može da utone za pet do šest dana. Les spada u najosetljivije vrste tla što se tiče prodora vode. Nije potrebno da voda teče i da ga spira, dovoljno je da kaplje, a les će zbog svoje porozne strukture da se sabije, a tlo će pod opterećenjem objekta da se slegne – objašnjava profesorka Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević. Foto-ilustracija: Marko Todorović Jedan od najupečatljivijih primera poslednjih godina je potonuće zgrade PMF-a koja je prošle godine trajno sanirana. - Problemi na PMF-u su se povremeno javljali 40 godina. U jednoj prostoriji pod je izgledao kao trbuh, jer su zidovi ulegli i četvrt metra, dok su zidovi ostali na mestu. Pre tri godine pukla je cev ispod Studentskog trga i stubovi prednjeg dela zgrade ulegli su više od 10 centimetara – kaže profesorka Vukićević. Problem se najčešće rešava pobijanjem šipova, tako da se opterećenje objekta prenese na neke dublje slojeve zemlje koji su znatno otporniji. Da bi se potonuće PMF-a trajno zaustavilo, građevinci su ispod cele zgrade utiskivali šipove, piše 24 sata. Lesna podloga je najveći problem pošto i neprimetno, ali trajno curenje cevi vlaži teren, zbog čega može iznenada da se slegne. To ne znači da je i ostatak grada siguran, jer tekuća voda lako može da spere i peščane novobeogradske nasipe ili da stvori klizište na padinama. Jedina čvrsta podloga je stena, a stenovito tlo u Beogradu postoji samo oko Tašmajdana. Foto-ilustracija: Marko Todorović Međutim, svaka lokacija je specifična, pa se pre gradnje najpre detaljno ispituje tlo. Dobro sagrađena zgrada biće stabilna i na podvodnom terenu, a greške u gradnji mogu da izazovu pomeranja, ali znatno sporije. Zidovi popucali za tri dana Pucanje cevi može za svega nekoliko dana da obruši zgradu koja nikada nije imala sličnih problema. Upravo to se dogodilo u zemunskoj zgradi, čiji stanari su opisivali jezive zvuke škripanja, otpadanja maltera i stvaranja pukotina pred njihovim očima. Za svega tri dana zgrada se odvojila od susedne, zidovi su popucali kao posle zemljotresa, a  podovi se iskrivili. (Telegraf.rs / 24sata.rs)